dissabte, 7 de maig del 2011

LA GUERRA DEL FUTBOL


Finalment, les dues nacions van signar el Tractat General de Pau a Lima, Perú el 30 d'octubre de 1980 pel qual la disputa fronterera es resoldria en la Cort Internacional de Justícia.
Imatge del partit entre Hondures i El Salvador
La Guerra del Futbol, també coneguda com la Guerra de les 100 hores, va ser anomenada així perquè el pretext per iniciar-se van ser els incidents derivats d'un partit de futbol que va enfrontar les seleccions nacionals d'Hondures i El Salvador. Va ser popularment batejada així pel fet que durant un partit de les eliminatòries a la Copa del Món de Futbol de 1970 entre Hondures i El Salvador es van evidenciar les tensions polítiques entre aquests dos països que finalment els van portar a un conflicte armat. Va ser una guerra breu (va durar només 6 dies) entre El Salvador i Hondures el 1969.


El 1969 es va produir  la invasió del sud d'Hondures per l'Exèrcit i l'Aviació salvadorenca. Aquest conflicte tenia el seu origen en la dècada de 1920, quan milers de salvadorencs emigrar a Hondures a la recerca de millorar les seves condicions de vida. A finals de la dècada de 1960, el govern hondureny estava sota pressió d'organitzacions populars demandant una reforma agrària. A la comunitat salvadorenca, que sobrepassava els 3.000, li van ser confiscats negocis i propietats. Això va generar un clima de violència contra els salvadorencs, amb l'aprovació del govern de López Arellano. El Salvador va prendre acció i el 14 juliol 1969 va envair Hondures.

Fonts estimen que en aquesta guerra van morir més de 2.000 persones. La guerra va ser etiquetada per Richard Kapuscinsky com la "Guerra del Futbol", ja que el seu inici va coincidir amb una escaramussa generada entre els seguidors de les seleccions dels dos països després de la tercera trobada del campionat per l'eliminació cap a la Copa del Món 1970.


Imatge del conflicte entre els dos països

Els mitjans de comunicació d'ambdós països van jugar un rol important, encoratjant l'odi entre hondurenys i salvadorencs. Els conservadors en el poder a El Salvador temien que més pagesos implicarien més pressions a redistribuir la terra a El Salvador, raó per la qual van decidir intervenir militarment a Hondures.



El 14 de juliol de 1969, l'exèrcit salvadorenc va llançar un atac contra Hondures i va aconseguir apropar-se a la capital hondurenya Tegucigalpa. L'Organització d'Estats Americans va negociar un alto el foc que va entrar en vigor el 20 de juliol. Les tropes salvadorenques es van retirar a principis d'agost.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada