diumenge, 3 d’abril del 2011

FRANSIS PICABIA i 391

Francis Picabia
Francis Picabia, el primer artista que parla de revista de tendències, va ser un avantguardista francès, nascut a París l’any 1879. Va treballar en gairebé tots els estils contemporanis més destacats com l'impressionisme, el cubisme, el dadaisme, el surrealisme i l'art abstracte. Després d’estudiar a l’École des Beaux-Arts i a l'École des Arts Décoratifs de França i de rebre fortes influències impressionistes va entrar en contacte amb el moviment dadaista, disciplina pel qual se’l coneix més. Va ser l’any 1913 en un viatge als Estats Units on va conèixer el fotògraf Alfred Stieglitz i el grup dadà americà. A Barcelona, ​​va publicar el primer número de la seva revista dadaista 291 (1916) comptant amb col·laboradors com Apollinaire, Tzara (considerat l’emblema del dadaisme) Man Ray i Arp. Després de passar una etapa a la Costa Blava amb una forta presència surrealista en la seva obra, torna a París i crea amb André Breton la revista 391 que juntament amb la revista Dadá va ser la més important del moviment dadaista.
Revista 391. Font: Biblioteca de Catalunya

Picabia no va mantenir contacte amb l'avantguarda catalana però sí amb Josep Dalmau, que va editar la revista 391, fundada per l’artista francès el 1917.
Francis Picabia va morir l’any 1953.






LA REVISTA 391
Portada del número 1 de la revista 391
Font: Biblioteca Jacques Doucet
El format, la concepció i la tipografia deuen molt a la revista 291, editada per Stieglitz i en la qual hi va col·laborar Picabia. però els objectius de la revista 391 són uns altres: el to nihilista, fred, irònic i destructor són pròpiament dadaistes. La revista es va publicar entre 1917 i 1924, a Barcelona, ​​Nova York, Zuric i París, i hi van col·laborar, entre altres, Marcel Duchamp, Tritó Tzara, Man Ray i Jean Cocteau.
El primer número va aparèixer el 25 de gener de l’any 1917, sis mesos abans del naixement de la revista Dadá. 391, que va arribar a una virulència extrema, tenia 19 números. L’últim coincideix amb l’aparició del surrealisme, l’any 1924.





PER SABER-NE MÉS...
El dadaisme és un moviment cultural que va sorgir el 1916 al Cabaret Voltaire a Zuric, Suïssa. Va ser proposat per Hugo Ball, escriptor dels primers textos dadà, posteriorment, es va unir Tristan Tzara que arribaria a ser l'emblema del dadaisme.
Una característica fonamental del dadaisme és l'oposició al concepte de raó instaurat pel Positivisme. Dadà es va caracteritzar per revelar-se en contra de les convencions literàries i artístiques i, especialment, per burlar-se de l'artista burgès i del seu art.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada